(...) Bezpieczeństwo i jakość żywności są istotnymi determinantami bezpieczeństwa (...). Dzieło ma charakter naukowy, nowatorski i użyteczny w obszarze badawczym i poznawczym. Za istotne i wartościowe należy uznać zaprezentowanie rezultatów badań aspektu zdrowotnego i ekonomicznego bezpieczeństwa żywności. Autor dokonał badań i oceny związku bezpieczeństwa żywności z jej fałszowaniem. Wyniki badań potwierdziły że głównym motywem fałszowania żywności jest dążenie do minimalizacji kosztów produkcji i maksymalizacji zysków nawet kosztem zagrożenia zdrowia konsumentów.
Fragment recenzji dr. hab. Ryszarda Olszewskiego
(...) Polska posiada bardzo dobrze rozwinięty sektor spożywczy oraz dodatnie saldo w wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi. Za jedną z głównych przyczyn tak dobrej sytuacji w tym obszarze uznaje się dobrą renomę polskiej żywności, która jest doceniana na całym świecie.
Postępowanie nieuczciwych firm próbujących zwiększyć zyski przez zaniżanie jakości handlowej swoich produktów i nieinformowanie o tym konsumentów prowadzi bardzo często do negatywnych skutków w handlu i obrocie artykułami żywnościowymi. Znane są przykłady zdecydowanej reakcji rządów państw, do których eksportowane są produkty żywnościowe z Polski. Sankcje gospodarcze spowodowane ujawnianiem przypadków fałszowania żywności na dużą skalę uderzają bardzo dotkliwie w przedsiębiorców oraz gospodarkę krajową, a także mogą być zarzewiem poważnych i długofalowych konfliktów o podłożu politycznym zagrażających bezpieczeństwu państwa.
Fragment wstępu