W obecnej chwili większość produktów spożywczych znajdujących się w obrocie handlowym wymaga odpowiedniego opakowania. Nowoczesne opakowanie nie tylko chroni produkt przed zabrudzeniem i zepsuciem, ale informuje nabywcę o stanie/jakości produktu jeszcze w sklepie, przed dokonaniem zakupu oraz w domu, przed otwarciem opakowania.
Według definicji H. Bristona opakowanie chroni to co sprzedaje i sprzedaje co zabezpiecza. Definicja ta oddaje złożoność zadań spełnianych przez opakowania. Znajomość podstawowych materiałów, budowy opakowań i technik opakowaniowych jest niezbędną wiedzą każdego świadomego pracownika, zwłaszcza w branży spożywczej.
Zastosowanie właściwej techniki i materiałów opakowaniowych umożliwia nie tylko ochronę produktu przed wpływem otoczenia, ale stwarza w bezpośrednim otoczeniu produktu (wewnątrz opakowania) warunki sprzyjające do dojrzewania produktów lub umożliwiające dłuższe ich przechowywanie. Jest to szczególnie istotne w przypadku zalecanej przez dietetyków żywności niskoprzetworzonej, która zwykle jest nietrwała. Co jest również bardzo ważne, odpowiednie opakowanie produktów umożliwia ograniczenie lub nawet czasem całkowite wyeliminowanie konserwantów.
Niniejszy skrypt obejmuje 9 ćwiczeń laboratoryjnych, zapoznanie się z podstawami teoretycznymi oraz realizacja ćwiczeń laboratoryjnych umożliwia zdobycie podstawowej wiedzy o materiałach opakowaniowych, o budowie opakowań i podstawowych technikach stosowanych w opakowalnictwie.
Oddany w Wasze ręce skrypt zawiera niezbędne informacje pozwalające
przygotować się do zajęć laboratoryjnych z przedmiotu Opakowania do
żywności. Pamiętajcie jednak, że studiowanie nie polega tylko na zapoznaniu
się z podstawową, wymaganą wiedzą - studiowanie to przede wszystkim
samodzielne poszerzanie własnej wiedzy, poszukiwanie innych, nowszych informacji...
Autorzy